Poveștile lui Poveștilă - Capra cu trei iezi
La vârsta de 6 ani reușeam să citesc cu ușurință. Ultimul an de grădiniță nu l-am urmat. Am stat singură acasă. (Pentru anul 2022 - o nebunie, nu-i așa?) La ora prânzului, venea vecina și îmi încălzea mâncarea. Nu aveam voie să primesc copii în casă atunci când eram singură.
Mi-a povestit mama o întâmplare amuzantă. Mai știți că v-am zis că eram educatoarea păpușilor? Ei bine, pe lângă lecțiile de lectură, din care nu lipseau ”Capra cu trei iezi” și ”Doctorul Aumădoare”, trebuiau să învețe să recite poezii pentru serbare. Aveam o carte de poezii și cântecele pe care încercam să le învăț împreună cu “elevii” mei. Pe cât îmi plăcea de mult să mă joc cu alți copii, pe atât de mult îmi plăcea să mă joc și singură. Astfel că orele până veneau părinții acasă treceau foarte repede.
Într-o zi, cald fiind afară, am deschis geamul. Stăteam la parter și aveam vederea către o grădină mare, care se întindea pe cele 4 scări ale blocului și până la parc. Acolo făceam iarna cazemate și oameni de zăpadă, iar când era cald, făceam picnicuri sau culegeam mere, pere și mai ales corcodușe. Îmi aduc aminte cum ieșeau vecinii și greblau grădina, dădeau cu var baza copacilor și săpau rondul cu flori. Ieșeam și noi, copiii, și îi ajutam. Era o activitate plăcută. Ce frumos arătau toate grădinile din jurul blocului! Dar, să revin la povestea mea. Vecina care îmi încălzea mâncarea la prânz, avea pisici, dar le hrănea și pe cele de la bloc. (Ea stătea tot la parter. Aveam bucătăriile lipite.) Când a vrut să le arunce de mâncare, i-a căzut o cârpă în grădină. Așa că, s-a dus să o recupereze. Când a ajuns în dreptul ferestrei de la camera mea, a auzit voci: “Nu e bine așa, mai încearcă o dată!”, “Iar nu ai învățat poezia!”. S-a dus tiptil, și-a luat cârpa și s-a întors în casă. A pus mâna pe telefon și a sunat-o pe mama: “Mădălina are copii în vizită.”. Mama i-a spus să intre în casă (avea și ea o cheie) și să le spună copiilor să plece acasă la ei. Zis și făcut. Când tanti Dedu -vecina- a deschis ușa camerei mele, mare i-a fost mirarea când m-a văzut stând pe un scaun în fața patului, unde erau aliniate păpușile. Într-o mână țineam o carte și cu cealaltă mână gesticulam și îmi “certam” elevii, că nu au reținut poezia: “Încă o dată! Repetă după mine!”. A sunat-o pe mama și ea spus că este totul în regulă și că, copiii aflați în vizită “nu mișcă în fața ei”.
Cu toate că am făcut parte din generația “cu cheia la gât”, nu știu dacă aș putea să îmi las copilul singur în casă la vârsta de 6 ani. Dar… voi vedea la momentul respectiv. Până atunci, vă întreb pe voi, la ce vârstă credeți că ați avea încredere să vă lăsați copilul singur în casă?
Sursa foto: https://www.facebook.com/Generatia-Copiilor-Cu-Cheia-La-Gat-501775163212050/
ALTE ARTICOLE PE BLOG
Cărți de povești pentru copii - Capra cu trei iezi
Poveștilă își face din ce în ce mai mulți prieteni.
Acum poți comanda cartea ”Poveștila si cele 5 puteri magice” și pe EMAG.
Cu această poveste a început aventura mea în această lume minunată. Încurajată de părinții lui Rareș și de soțul meu să înregistrez povești audio, mi-a venit o altă idee. De de să citesc poveștile altor autori, când aș putea să creez alte povești?
V-am spus data trecută că îmi plăcea nespus de mult să ascult povești pe vinil. Aveam mai puțin de 5 ani când părinții m-au învățat cum să folosesc pickup-ul și aveam mare grijă să nu se zgârie plăcile sau să nu stric acul. După ce le ascultam, le puneam la loc în copertă.
DESPRE MINE
Pasiunile mele sunt fotografia, pictura, cărțile, dezvoltarea personală, filmele, muzica, sportul și dansul, dar cel mai bine mă simt în lumea copiilor și a poveștilor.
Din totdeauna am simțit că scopul meu este să ajut, să fiu de folos. Îmi imaginam că voi fi învățătoare sau profesoară, sau în orice caz, o meserie care implică lucratul cu copiii.
Din copilăria mea nu au lipsit poveștile pe vinil (”Capra cu trei iezi”, ”Cocoșelul neascultător”, ”Crăiasa zăpezii” etc.), pe care le ascultam zi de zi și pe care le știam pe de rost. Când am învățat să citesc, aveam în fiecare zi oră de lectură cu păpușile.
Nu cred că m-am gândit vreodată că voi scrie cărți de povești pentru copii.
Când am ajuns să descopăr și am înțeles că la baza tuturor lucrurilor stă RECUNOȘTINȚA, am vrut să transmit ”această putere magică” mai departe.
La începutul anului 2021, mi-am redescoperit pasiunea pentru scris și l-am creat pe Poveștilă - ursulețul MAGIC, care spune povești inspiraționale și educative, pentru cei mici și cei mari, deopotrivă.
Cărți de povești pentru copii
CAPRA CU TREI IEZI
POVEȘTILĂ ȘI CELE 5 PUTERI MAGICE
”Magia vine din interior. Trebuie doar să îi faceți loc să iasă la suprafață și să vă cuprindă.”
Veți descoperi prin jocuri, activități și povești inspirate din viața reală, care sunt cele 5 puteri pe care fiecare dintre noi le are, dar și cum uităm, de cele mai multe ori, să le folosim. Lecțiile lui Poveștilă vă vor reaminti cum este să aveți speranță, să gândiți pozitiv, să vă realizați visurile și cum să vă bucurați de fiecare moment.
CĂRȚI DE POVEȘTI PENTRU COPII personalizate
POVEȘTILĂ ȘI POVESTEA NUMERELOR
Copilului tău i se pare dificil să rețină numerele de telefon?